• Stavanger - briantallmanphotograpy

    Over de bestemming

    Fjord Noorwegen

Fjord Noorwegen is een gebied in Noorwegen dat bekend staat om de perfecte combinatie tussen natuurpracht en gezellige steden. De meest populaire bestemmingen en regio’s in dit gebied zijn Ålesund, Sognefjord, Bergen en Stavanger.

Ålesund: samensmelting Noorse cultuur en Jugendstil architectuur

Ålesund is een pittoreske stad in het westen van Noorwegen en staat bekend als de mooiste stad van Noorwegen. Het levendige en gezellige stadscentrum van Ålesund is een fantastisch startpunt om de Noorse cultuur op te snuiven en te genieten van de ongerepte natuur in de fjorden in de omgeving. Door Ålesund loopt het Brosundetkanaal, ook wel de ‘ål’ (Noors voor aal) genoemd. Het kanaal loopt als een soort aal door de stad. Hier heeft Ålesund ook haar naam aan te danken. De stad is met 66.000 inwoners betrekkelijk klein.

Wat Ålesund een unieke bestemming maakt is dat de meeste gebouwen zijn gebouwd in de stijl van de jugendstilarchitectuur. In de winter is Ålesund de perfecte uitvalsbasis voor wintersport. In de lente of herfst kun je vanuit deze stad de Sunnmøre Alpen te voet ontdekken. Natuurlijk zijn de fjorden altijd dichtbij. Er zijn verschillende activiteiten die je daar kunt doen, een daarvan is de adembenemende fjordencruise.

Sognefjord: adembenemende natuur

Sognefjord ligt in het hart van het fjordengebied en is het langste fjord van Noorwegen. Veel andere bekende fjorden zijn uitlopers van Sognefjord. Aan het Sognefjord ligt het nationaal park Jostedalsbreen. Laat je betoveren door het heldere water, de steile wanden en idyllische boerderijtjes. De omgeving van het fjord is erg geschikt om met de fiets of te voet te verkennen. Ook worden er verschillende boottochten georganiseerd. Er is veel te beleven in Sognefjord, een van de meest bijzondere dingen die je kunt doen is een treinreis met de bekende Flåmbana.

Bergen: mix van historie en moderniteit

Bergen ligt in het hart van het fjordengebied van Noorwegen en staat daarom niet voor niets bekend als de toeganspoort tot de fjorden. Bergen biedt de perfecte combinatie tussen een rijke geschiedenis en een tegelijkertijd een modern karakter. Bergen is eigenlijk van alle markten thuis en daarom heel geschikt voor een verrassend veelzijdige stedentrip met de natuur binnen handbereik.

Als je door de stad slentert heb je het gevoel dat je een flinke stap terug in de tijd zet. De Bryggen zijn bekende houten huizen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Andere bijzondere bezienswaardigheden zijn de witte huisjes en het fort van Bergen. Het beste uitkijkpunten zijn Mt. Fløyen en Mt. Ulriken. Blijf je in de winter liever binnen? Dan zijn er tal van kunst- en historische musea om te ontdekken.

Stavanger: Noorse sfeer en gezelligheid

Tussen de fjorden en op een kleine anderhalf uur vliegen van Schiphol vind je Stavanger, een stad in het zuidwesten van Noorwegen. Stavanger is een bakermat van cultuur en natuur waar ontzettend veel te beleven valt. In het historische centrum, Gamle Stavanger, zijn 173 idyllische, witte, houten gebouwen uit de 18e eeuw te vinden. Gelukkig heeft de tijd niet stil gestaan en is het stadsaangezicht aangevuld met moderne architectonische hoogstandjes die hand in hand gaan met de authentieke bouwstijl. Naast de gezellige, typische, Noorse sfeer die je op straat ziet, zijn er overal in Stavanger bijzondere musea te vinden. In de buurt van Stavanger vind je Preikestolen, een 604 meter hoge klif met een adembenemend uitzicht over het Lysefjord.

Bergen - Visit Bergen / Capser Steinsland
©Visit Bergen / Capser Steinsland
Ålesund - Toke Mathias Riskjar
©Toke Mathias Riskjar
Winterfjord Safari - Thea Hermansen
©Thea Hermansen
Preikestolen - Moxey
©Moxey

Doe mee en win

Doe tussen 1 en 31 oktober 2023 een aankoop bij een van de Relay winkels en maak kans op deze volledig verzorgde reis naar Fjord Noorwegen. De actiecode om mee te doen vind je op jouw bon!

De winnaar wordt uiterlijk half november 2023 bekend gemaakt. De winnaar ontvangt persoonlijk bericht van ons. De andere kanshebbers worden per e-mail geïnformeerd over de winnaar. Houd je mailbox dus goed in de gaten!

Ik doe mee

Wat kun je winnen?

Je ontdekt het mooiste van Fjord Noorwegen door een combinatie van stad en natuur samen met een reisgenoot naar keuze. Deze winactie is inclusief:

  • Directe KLM-vlucht van Amsterdam naar Ålesund en van Stavanger naar Amsterdam
  • Binnenlands vervoer van Ålesund naar Bergen en Stavanger
  • Verschillende winterse excursies in Ålesund, Bergen, Stavanger en Sognefjord
  • Hotels centraal gelegen in Ålesund, Bergen en Stavanger inclusief ontbijt
  • Een Noors boek om onderweg te lezen